Składniki:
- 1 pęczek świeżych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- ¼ szkl. białego wina
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 300 g mrożonego groszku
- 2 szkl. tłustej śmietany
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania;
Na rozgrzaną oliwę wrzucić szparagi, posiekaną cebulkę oraz czosnek.
Całość oprószyć solą i trzymać na ogniu około 15 minut.
Po tym czasie polać winem i gotować do momentu aż wino wyparuje wówczas wlać bulion.
Pozostawić na ogniu jeszcze przez 20 minut.
Następnie zdjąć z ognia, wrzucić groszek i całość zmiksować aby powstała kremowa konsystencja po czym całość podgrzać, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Katarzyna Jaworska