Składniki:
- 1 kg cytryn
- 750 g cukru
- 1 laska wanilii
- 50 ml koniaku
Składniki: 4 cytryny 4 listki mięty 4 łyżki serka mascarpone 1 biała czekolada 1 kieliszek miodu pitnego kilka malin Sposób wykonania: Z cytryn odciąć czubek z jednej strony po czym delikatnie ją wydrążyć. Następnie miód wlać do rondelka, dodać połamaną czekoladę i gotować na małym ogniu, do momentu, aż czekolada się rozpuści. Wówczas zdjąć rondelek…
Składniki: 1 kg pomarańczy 2 cytryny 1 kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Pomarańcze i cytryny sparzyć wrzątkiem. Następnie z jednej cytryny i pomarańczy zetrzeć skórkę, natomiast pozostałe owoce obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier, gotować na małym ogniu do powstania syropu. Wówczas włożyć do…
Składniki: 2 dojrzałe pomarańcze 1 limonka 6 łyżek cukru kilka listków mięty 1 szklanka rumu Sposób wykonania: Limonkę i pomarańcze umyć i osuszyć. Używając ostrego noża obrać ze skóry ścinając ją wraz z albedo. Miąższ pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Plastry owoców ułożyć w szklanej salaterce, dodać cukier, delikatnie chwilę mieszać, a…