Mix kolorów i smaków. Znakomite przepisy na przetwory domowe. Dziś przepis na dżem cytrynowy Natalii. Do jego wykonania potrzebujesz: cytryn, cukru, laski wanilii oraz koniaku.
Składniki:
- 1 kg cytryn
- 750 g cukru
- 1 laska wanilii
- 50 ml koniaku
Sposób wykonania:
-
Cytryny sparzyć wrzątkiem.Następnie pokroić je na mniejsze kawałki.Wrzucić je do garnka i zasypać cukrem.Dodać jeszcze ziarenka laski wanilii i tak przygotowane cytryny odstawić na całą noc.Następnego dnia postawić na małym ogniu i dusić przez około 1 godzinę.Po tym czasie dodać jeszcze koniak.Trzymać na ogniu do momentu, aż powstanie gęsty dżem.Gotowy przełożyć do wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Liczba porcji: 6