I kolejny przepis na pyszną zupę. Zupa jarzynowa Pawła to nasza dzisiejsza pozycja. Aby ją przygotować będziesz potrzebować: marchewki, ziemniaków, selera i kalafiora.
Składniki:
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- kawałek pietruszki
- plasterek selera
- kilka różyczek kalafiora
- ½ szkl zielonego groszku
- 15 strąków fasolki szparagowej
- 2 łyżki siekanego koperku
- 20 ml śmietanki 36%
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę.Ziemniaki i seler również obrać i pokroić w kostkę.Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.Natomiast z fasolki szparagowej odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki wrzucić do garnka.Zalać je 1,5 l wody.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.Wówczas wrzucić jeszcze groszek.Dodać śmietanę oraz posiekany koperek.Chwilę jeszcze pogotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4