Składniki:
- 1 kg pomarańczy
- 2 cytryny
- 1 kg cukru
- 1 szkl wody
Sposób wykonania:
Pomarańcze i cytryny sparzyć wrzątkiem.
Następnie z jednej cytryny i pomarańczy zetrzeć skórkę, natomiast pozostałe owoce obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier, gotować na małym ogniu do powstania syropu.
Wówczas włożyć do niego owoce i smażyć około 10 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na noc.
Następnego dnia czynność powtórzyć i ponownie odstawić na cała noc.
Trzeciego dnia dodać skórkę startą z owoców i smażyć na małym ogniu, aż staną się szkliste.
Przełożyć do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.