Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cytryny

Kurczak cytrynowy Eweliny

To przepis z jakiegoś programu TV, ale tak rewelacyjny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić – pieczone cytryny i czosnek z kurczakiem tworzą harmonijną choć zaskakującą całość 🙂

Składniki:
• kurczak podzielony na części 1 sztuka
• cytryna 2 sztuki
• czosnek 2 główki
• oliwa z oliwek
• wino białe wytrawne 150 ml
• tymianek 1-2 łyżki

Krewetki w ziołach

Składniki: 1 opakowanie mrożonych krewetek 4 łyżki oleju 1 cytryna 3 ząbki czosnku mieszanka świeżych lub suszonych ziół sól pieprz Sposób wykonania: Krewetki smażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 min. często mieszając. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz rozgniecionym czosnkiem, wówczas posypać krewetki ziołami. Całość dokładnie wymieszać. Przepis został nadesłany na…

Rolada z piersi indyka z brzoskwiniami

Składniki: 1,2 kg. filetu z piersi indyka 4 brzoskwinie 2 cytryny pół szklanki białego półwytrawnego wina 2 łyżki oleju 2 łyżki masła zioła prowansalskie sól pieprz kajeński Sposób przyrządzenia: Filet rozciąć nie przecinając do końca ,aby uzyskać jak największy płat. Lekko rozbić pomiędzy 2 warstwami folii spożywczej. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok.  Filet…

Nalewka cytrynowa Marzeny

Składniki: 3 cytryny 1/2 litra spirytusu 1 szklanka cukru 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z cukrem. Cytryny obrać ze skórki ,przekroić na polówki i wycisnąć sok. Syrop wymieszać z sokiem i dodać skórki. Wlać spirytus i odstawić na 2 tygodnie. Potem zlać płyn, przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić jeszcze na 3 tygodnie.…

Sałatka „Zielono Mi”

Składniki: awokado cytryna pomidor mieszanka sałat rucola Sposób przyrządzenia: Na półmisku przygotuj różnego rodzaju sałaty, pokrój w kostkę (ok. 1cm) awokado oraz umyty pomidor a następnie rozłóż przygotowane warzywa na sałacie. Nie mieszaj! Wszystko skrop sokiem z cytryny i odrobinkę dodaj soli oraz pieprzu. Na koniec udekoruj listkami bucoli. Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs…