Marynata ta jest naprawdę „diabelsko” mocna i polecam ją osobom które są w stanie ją jeść. Ja stosuję marynatę jako dodatek, ale osoba pochodząca z Pakistanu która podała mi ten przepis zjadała strąki chili gryząc je powoli i ze smakiem. Tutaj ciekawostka, mimo 70 lat miała śnieżno białe zęby. Składniki: 1 kg małych cytryn o…
Tag: cytryny
Nalewki
Limoncelle – cytrynowka
by Irena • • 0 Comments
Składniki: 1 litr spirytusu (albo 1 litr wódki) 12 średniej wielkości cytryn 600 gram cukru jak spirytus to 1 litr wody (jak wódka to około 100 gram) do rozpuszczenia cukru. Sposób przyrządzenia: Umyć bardzo dokładnie cytryny i wytrzeć je ściereczką. Obrać tylko żółtą część skórki z cytryn. Pokroić obraną skórkę w paseczki i zalać spirytusem…
Legumina
Legumina kartoflana
by kama • • 0 Comments
Składniki: • 8 jaj • 1,5 cytryny • 10 dag cukru sypkiego • 3 kostki cukru • 5 dag mąki ziemniaczanej • 1/2 l śmietany • wanilia Wykonanie: Ubić jak najmocniej żółtka z cukrem tak, aby zupełnie zbielały. Wycisnąć pół cytryny, a całą cytrynę obetrzeć o 3 kostki cukru, które także utłuc i włożyć. Białka…
Cielęcina
Sznycle cielęce z cytryną
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 8 cienkich sznycli cielęcych • 2 cytryny (dobrze umyte) • 3 łyżki oleju • 1/8 l białego wina • 2 łyżki masła • melisa • świeżo zmielony pieprz • sól Sposób przyrządzenia: Sznycle skropić sokiem z 1/2 cytryny. Rozgrzać olej na patelni i smażyć sznycle 2 – 3 minuty na kolor złotobrązowy. Sznycle…
Owoce morza
Ostrygi
by marek • • 1 Comment
Po umyciu ostryg, otworzyć je ostrym nożem i oczyścić pędzelkiem, umaczanym w słonej wodzie, z obłamków i łupin, powstających skutkiem ich otwierania. Trzeba uważać, żeby woda, znajdująca się w ostrygach, nie wyciekła. Poukładać je na talerzu i ubrać pokrajaną w kwaterki cytryną. Ostrygi można poznać czy są świeże po klarowności i po wodzie, która przy świeżych się znajduje.