Składniki: • 8 jaj • 1,5 cytryny • 10 dag cukru sypkiego • 3 kostki cukru • 5 dag mąki ziemniaczanej • 1/2 l śmietany • wanilia Wykonanie: Ubić jak najmocniej żółtka z cukrem tak, aby zupełnie zbielały. Wycisnąć pół cytryny, a całą cytrynę obetrzeć o 3 kostki cukru, które także utłuc i włożyć. Białka…
Kategoria: Legumina
Legumina
Legumina wiosenna
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 20 dag mąki • 6 jaj • łyżka masła • 25 dag cukru Wykonanie: Zagnieść kruche ciasto z mąki, masła, jednego żółtka i łyżki cukru. Wygnieść dobrze, rozwałkować na grubość trzonka noża, wyłożyć na blachę podłużną i bez smarowania upiec na rumiano. Gdy wystygnie, posypać ciasto grubo surowymi poziomkami, malinami, gotowanymi z cukrem…
Legumina
Legumina ze świeżych owoców
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 35 dag cukru • 25 dag mąki • 25 dag malin • 25 dag porzeczek • 25 dag wiśni • łyżka masła • 1 żółtko Wykonanie: Na blaszanym półmisku położyć dnem do góry spodeczek spod filiżanki. Na ten spodek sypać maliny, porzeczki i pozbawione pestek wiśnie. Wszystko wymieszać z ćwierć kilograma cukru. Zamiast…