Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z piersi indyka z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1,2 kg. filetu z piersi indyka
  • 4 brzoskwinie
  • 2 cytryny
  • pół szklanki białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz kajeński


Sposób przyrządzenia:

Filet rozciąć nie przecinając do końca ,aby uzyskać jak największy płat. Lekko rozbić pomiędzy 2 warstwami folii spożywczej. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok.  Filet skropić sokiem cytrynowym, posypać skórką cytrynową, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić na cząstki.  Na rozłożonym płacie mięsa ułożyć cząstki brzoskwiń, po czym filet mocno zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią. W rondlu rozgrzać olej, włożyć roladę ,obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Wlać wino i resztę soku cytrynowego, dodać masło. Dusić pod przykryciem przez 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem usunąć nici i posypać paseczkami skórki cytrynowej i świeżymi listkami ziół. Pieczeń pokroić na plastry i podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *