Składniki:
- 1,2 kg. filetu z piersi indyka
- 4 brzoskwinie
- 2 cytryny
- pół szklanki białego półwytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz kajeński
Sposób przyrządzenia:
Filet rozciąć nie przecinając do końca ,aby uzyskać jak największy płat. Lekko rozbić pomiędzy 2 warstwami folii spożywczej. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Filet skropić sokiem cytrynowym, posypać skórką cytrynową, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Brzoskwinie sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić na cząstki. Na rozłożonym płacie mięsa ułożyć cząstki brzoskwiń, po czym filet mocno zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią. W rondlu rozgrzać olej, włożyć roladę ,obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Wlać wino i resztę soku cytrynowego, dodać masło. Dusić pod przykryciem przez 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem usunąć nici i posypać paseczkami skórki cytrynowej i świeżymi listkami ziół. Pieczeń pokroić na plastry i podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad