Składniki:
- 1 kg. pora
- 50 dag. marchewki
- 20 dag. pieczarek
- sól
- biały pieprz
- 2 łyżki oleju
- szklanka bulionu warzywnego
- 4 filety /po 20 dag/ z karmazyna
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 dag. pestek słonecznika
- pęczek koperku
Sposób przyrządzenia:
Pory, marchewkę ,pieczarki pokroić w plasterki. Pory blanszować i osączyć. Rozgrzać olej i podsmażyć pieczarki. Przyprawić i zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć marchewkę, podlać bulionem. Gotować 4 minuty. Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać 4 łyżki porów z pieczarkami., resztę dodać do marchewki. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć warstwę marchewki z porami. Położyć rybę i przykryć pieczarkami. oraz porami. Zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni. Przybrać koperkiem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad