Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lasagne con spinache by Doka

Wiemy, jak ważne jest stosowanie diety bogatej w witaminy i wartości odżywcze. Cenne dla naszego zdrowia jest żelazo. Najlepszym i najbogatszym jego źródłem jest szpinak. Przygotowanie potrawy łączącej w sobie szpinak i makaron do lasagne jest dobrym zestawieniem obu składników. Piramida żywieniowa wskazuje na to, że zjadając zielone warzywo (szpinak) wzbogacamy nasze organizmy o składniki zapobiegające anemii. Polecam wszystkim moją lasagne con spinache. Jest to propozycja nie tylko dla amatorów kuchni włoskiej.

Niezbędne produkty:
Makaron do lasagne
Szpinak
Sos beszamelowy
Ser Mozarella

Szpinak
Składniki:
szpinak (świeży po obgotowaniu lub mrożony)
czosnek
śmietana
sól
mąka
olej

Sposób przyrządzenia:
Na patelni robimy zasmażkę z mąki i oleju, dodajemy szpinak i podsmażamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem i wyciśniętym czosnkiem, po czym dolewamy wszystko do patelni ze szpinakiem. Po dokładnym wysmażeniu szpinaku doprawiamy solą do smaku.

Sos beszamelowy
Składniki:
masło
mleko
mąka
sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Na patelni roztopić masło (ok. 2 łyżki), do tego dodać mąkę. Chwilę podsmażyć, dolać mleko. Gotować aż zacznie gęstnieć. Posolić i dodać pieprz.

Lasagne ze szpinakiem
Układamy warstwowo przygotowane wcześniej produkty, połowa sosu beszamelowego, pierwsza warstwa makaronu, szpinak, mozarella (utartą na grubych oczkach tarki) druga warstwa makaronu, szpinak, mozarella, trzecia warstwa makaronu, szpinak, mozarella, czwarta warstwa makaronu, druga połowa sosu beszamelowego, mozarella. Potrawę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180˚ przez ok. 30 minut.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Dorotę Demuś.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *