Wiemy, jak ważne jest stosowanie diety bogatej w witaminy i wartości odżywcze. Cenne dla naszego zdrowia jest żelazo. Najlepszym i najbogatszym jego źródłem jest szpinak. Przygotowanie potrawy łączącej w sobie szpinak i makaron do lasagne jest dobrym zestawieniem obu składników. Piramida żywieniowa wskazuje na to, że zjadając zielone warzywo (szpinak) wzbogacamy nasze organizmy o składniki zapobiegające anemii. Polecam wszystkim moją lasagne con spinache. Jest to propozycja nie tylko dla amatorów kuchni włoskiej.
Niezbędne produkty:
Makaron do lasagne
Szpinak
Sos beszamelowy
Ser Mozarella
Szpinak
Składniki:
szpinak (świeży po obgotowaniu lub mrożony)
czosnek
śmietana
sól
mąka
olej
Sposób przyrządzenia:
Na patelni robimy zasmażkę z mąki i oleju, dodajemy szpinak i podsmażamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem i wyciśniętym czosnkiem, po czym dolewamy wszystko do patelni ze szpinakiem. Po dokładnym wysmażeniu szpinaku doprawiamy solą do smaku.
Sos beszamelowy
Składniki:
masło
mleko
mąka
sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni roztopić masło (ok. 2 łyżki), do tego dodać mąkę. Chwilę podsmażyć, dolać mleko. Gotować aż zacznie gęstnieć. Posolić i dodać pieprz.
Lasagne ze szpinakiem
Układamy warstwowo przygotowane wcześniej produkty, połowa sosu beszamelowego, pierwsza warstwa makaronu, szpinak, mozarella (utartą na grubych oczkach tarki) druga warstwa makaronu, szpinak, mozarella, trzecia warstwa makaronu, szpinak, mozarella, czwarta warstwa makaronu, druga połowa sosu beszamelowego, mozarella. Potrawę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180˚ przez ok. 30 minut.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Dorotę Demuś.