Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka białego mielonego czosnku
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Filety z karpia umyć, osuszyć. Cebulę, czosnek obrać, zetrzeć na tarle. Utartą cebulę i czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami i utrzeć na jednorodną pastę. Tak przygotowaną pastą przyprawową natrzeć filety z karpia, odłożyć na 30 minut. Po tym czasie usunąć nadmiar pasty przyprawowej, rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Podawać z zieleniną i frytkami, ziemniakami itp.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz