Składniki:
- 6 filetów ze śledzi solonych
- 12 ziaren białego pieprzu
- ½ szklanki octu winnego lub aromatyzowanego
Sos:
- 2 ugotowane buraki ćwikłowe
- ½ szklanki jogurtu
- 1 łyżka tartego chrzanu
- Do dekoracji:
- 2 cebule
Sposób przyrządzenia:
Śledzie umyć, zalać wodą wymieszaną z mlekiem, moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku. Wymoczone śledzie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na głębokim półmisku. Cebule obrać, pokroić w plastry, ułożyć na śledziach, całość zalać octem, dodać pieprz, przykryć folią i odłożyć do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie śledzie obsączyć z nadmiaru marynaty, ułożyć na półmisku i pokryć plastrami cebuli z marynaty. Buraki utrzeć, wymieszać z jogurtem i chrzanem, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Sos podawać jako dodatek do przygotowanych śledzi.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz