Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie cytrynowym Anny

Składniki:

  • kurczak
  • przyprawa do drobiu
  • 2 czubate łyżki margaryny
  • 2 łyżeczki maki
  • sok z 2 cytryn
  • 2 surowe żółtka
  • kilka łyżek śmietany
  • puszka fasolki konserwowej
  • szklanka bulionu warzywnego
  • owoce w kompotu
  • sól
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka oprószyć solą natrzeć przyprawą do drobiu po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec w całości.
    W między czasie na margarynie przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić zimnym bulionem i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania.
    Następnie dodać żółtka roztrzepane ze śmietanką, dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z 1 cytryny.
    Upieczonego kurczaka obłożyć podgrzaną fasolką i udekorować plasterkami drugiej cytryny oraz owocami z kompotu.
    Sos podawać osobno w sosjerce.

    Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Annę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *