Składniki:
- kurczak
- przyprawa do drobiu
- 2 czubate łyżki margaryny
- 2 łyżeczki maki
- sok z 2 cytryn
- 2 surowe żółtka
- kilka łyżek śmietany
- puszka fasolki konserwowej
- szklanka bulionu warzywnego
- owoce w kompotu
- sól
- cukier
Sposób wykonania:
- Kurczaka oprószyć solą natrzeć przyprawą do drobiu po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec w całości.
W między czasie na margarynie przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić zimnym bulionem i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania.
Następnie dodać żółtka roztrzepane ze śmietanką, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z 1 cytryny.
Upieczonego kurczaka obłożyć podgrzaną fasolką i udekorować plasterkami drugiej cytryny oraz owocami z kompotu.
Sos podawać osobno w sosjerce.Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Annę