Proponuje danie bardzo proste, letnie, zdrowe, do wykorzystania podczas grilla w ogrodzie lub w domu.
Składniki:
- 1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej,
- 30 dkg wędzonego boczku,
- papryka żółta i czerwona,
- cebula,
- winogrona różowe,
- przyprawy Galeo na grill, ewentualnie pieprz i sól,
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawami Galeo. Boczek
kroimy w plastry, paprykę w kwadraty, a cebulę w talarki. Wszystko to
nadziewamy na szpikulce do szaszłyków w kolejności jaką lubimy.
Szaszłyki zakończamy nutą owocową, czyli winogronami. Pieczemy w
piekarniku lub na grillu, około 30 minut, w połowie pieczenia szaszłyki
obracamy na drugą stronę. Oczywiście skład szaszłyków może być różny,
doskonale grillują się takie warzywa jak kabaczek czy cukinia, a mięso
możemy zastąpić np. krewetkami. Szaszłyki podajemy z grillowanym pieczywkiem
czosnkowym i sokiem ze świeżych owoców. Życzę smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Małgorzatę Gryszel