Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- sól peklowa PRYMAT
- pieprz czarny mielony PRYMAT
- przyprawa papryka ostra PRYMAT
- skórka otarta z 1 cytryny
- przyprawa czosnek granulowany PRYMAT
- pół szklanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Dzielę żeberka na małe kawałeczki ok. 10 cm każdy. Następnie mięso przekładam do miski i nacieram solą peklową PRYMAT, pieprzem mielonym PRYMAT i skórką z cytryny i wlewam oliwę. Dodaję paprykę ostrą PRYMAT i czosnek granulowany PRYMAT. Wstawiam mięso do lodówki na ok. 12 godzin. Po tym czasie pieczę na grillu z obu stron ok. 20 minut. W trakcie pieczenia smaruję mięso jakiś czas pozostałą marynatą.
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Joachim Tkaczyk