Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cukier

Powidła śliwkowe

W powidłach chodzi o to aby na każdy 1 kilogram śliwek dać 20 dkg cukru. Teraz właśnie zajadam kanapeczkę z powidłami – jej ależ one są pachnące i smaczne. Ten przepis wynalazłam w internecie i już innego nie będę szukała bo jest idealny.

Składniki:
• śliwki węgierki takie prawdziwe 3 kg
• cukier 60 dkg
• ocet 1 łyżka
 


Pomarańczowe ciasteczka Kasi

Składniki:• 20 dag cukru• 35 dag mąki• 1 kostka masła (25 dag)• 1 opakowanie cukru waniliowego• 1 łyżeczka proszku do pieczenia• 3 łyżki jogurtu• 1 pomarańcz Sposób przygotowania:Masło utrzeć dokładnie razem z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz jogurtem aby powstała gładka masła, wówczas dodać mąkę oraz skórkę pomarańczową.Całość dokładnie zagnieść aby powstało elastyczne…

Kremowa pszczółka

 Składniki:4 szklanki mleka1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (na dwie szklanki mleka)1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu czekoladowego (na dwie szklanki mleka) Sposób przyrządzenia:Mleko podzielić na dwie półlitrowe porcje (po dwie szklanki).Jedną porcję odstawić, z drugiej odmierzyć cztery łyżki, dokładnie rozprowadzić budyń waniliowy. Resztę mleka zagotować w rondelku z dwiema łyżkami cukru, dodać rozprowadzony proszek…

Nalewka cytrynowa Marzeny

Składniki: 3 cytryny 1/2 litra spirytusu 1 szklanka cukru 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z cukrem. Cytryny obrać ze skórki ,przekroić na polówki i wycisnąć sok. Syrop wymieszać z sokiem i dodać skórki. Wlać spirytus i odstawić na 2 tygodnie. Potem zlać płyn, przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić jeszcze na 3 tygodnie.…

Mandarynki w likierze

Składniki: 1 kg słodkich mandarynek bez pestek 0. 75 l wódki 3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Mandarynki dokładnie myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą, kroimy w poprzek na połowę i umieszczamy w czystych słojach. Do każdego słoja dodajemy część cukru i zalewamy alkoholem. Słoje szczelnie zamykamy i odstawiamy na 30 dni co drugi dzień je odwracając…