Składniki:
- 1 kg owoców żurawiny
- 1/2 kg cukru
Składniki: 1 l spirytusu 30 dag owoców aronii ½ l czystej wódki szklanka cukru laska wanilii, skórka pomarańczowa 3-4 goździki kawałek kory cynamonowej ½ szklanki płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Owoce przesypujemy na sito, przepłukujemy zimną wodą i lekko rozgniatamy drewnianą łyżką. Tak przygotowane przesypujemy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°…
Składniki: 1 kg owoców pigwy 1 kg cukru 1 litr wódki Sposób przyrządzenia: Owoce dokładnie umyć, podzielić na cztery i oddzielić pestki. Powrzucać do słoja, zasypać cukrem. Co kilka dni przemieszać- odstawić na 14 dni. Odcedzić. Dolać wódki do soku pigwowego i przemieszać. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym…
Składniki: duże marchewki Marynata: 1 litr wody 3 dkg soli 6 dkg cukru 3 dkg esencji octowej 80% Sposób przyrządzenia: Idealna do marynaty byłaby mini marchewka lecz trudno ją kupić z konieczności musimy więc duża marchew rozdrobnić. Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperatur5ze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę…
Składniki: 2 opakowania budyniu waniliowego 25 dkg masła 2/3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia:Budynie ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu, z tym że w proporcjach na jedno opakowanie -ugotować dwa budynie, muszą być gęste. Jak masa wystygnie zmiksować z masłem i gotowe.Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” Agap