Składniki:
- 1 l spirytusu
- 30 dag owoców aronii
- ½ l czystej wódki
- szklanka cukru
- laska wanilii, skórka pomarańczowa
- 3-4 goździki
- kawałek kory cynamonowej
- ½ szklanki płynnego miodu
Sposób przyrządzenia:
Owoce przesypujemy na sito, przepłukujemy zimną wodą i lekko rozgniatamy drewnianą łyżką. Tak przygotowane przesypujemy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C. Po 15 min piekarnik wyłączamy, ale owoce pozostawiamy tam przez kolejne 45 min. Gdy przywiędną, stracą goryczkę. Przekładamy aronię do słoja, przesypujemy cukrem i zostawiamy na noc. Następnego dnia zalewamy je czystą wódką, dodajemy wanilię, goździki i miód. Odstawiamy na trzy tygodnie w ciemne miejsce. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Odstawiamy na okres 6 miesięcy w ciemnym miejscu.
Polecamy lekturę:
Nalewki i likiery garść informacji.