Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 6 szklanek coca coli
- 1 szklanka keczupu
- ½ szklanki octu winnego
- ½ szklanki łagodnej musztardy
- 2 łyżeczki oleju
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 posiekany drobno ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku doprowadzić do wrzenia odpowiednią ilość osolonej wody, włożyć żeberka, gotować około 45 minut. Do emaliowanego lub wykonanego ze stali nierdzewnej wlać coca colę i gotować powoli aż zgęstnieje i uzyska konsystencję syropu, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem musztardy, gotować powoli mieszając przez 30 minut na koniec dodając musztardę. Obgotowane żeberka ułożyć na blasze i dopiec w mocno nagrzanym piekarniku, gdy będą już „dochodzić” Posmarować przygotowanym sosem i piec jeszcze około 10 minut uważając aby się nie przypaliły. Tak przyrządzone żeberka znakomicie udają się też na grillu. Wyśmienicie smakują na gorąco jak i na zimno.