Składniki:
- 1 kg pospółki z młodego świniaka*
- 3 rozgniecionych ząbków czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz , papryka do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Sól, pieprz, paprykę i czosnek wymieszać z oliwą i sosem sojowym i tą pastą natrzeć dokładnie mięso, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody, dodać smalec i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec 45 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem.
* Pospółka to żeberka wraz z boczkiem i skórą.