Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pospółka wieprzowa po chłopsku

Składniki:

    • 1 kg pospółki z młodego świniaka*
    • 3 rozgniecionych ząbków czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 1 ziele angielskie
    • 1 łyżka smalcu
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • sól, pieprz , papryka do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Mięso umyć, osuszyć. Sól, pieprz, paprykę i czosnek wymieszać z oliwą i sosem sojowym i tą pastą natrzeć dokładnie mięso, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Mięso ułożyć  w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody, dodać smalec i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec 45 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem.

    * Pospółka to żeberka wraz z boczkiem i skórą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *