Składniki: woda 3 szklanki świeża mięta 6 liści płynny miód 4 łyżki sok jabłkowy 1 szklanka Sposób przyrządzenia: Liście mięty należy zaparzyć w dwóch szklankach wrzątku i odstawić pod przykryciem. Miód należy rozprowadzić w letniej wodzie. Napar z mięty należy pozostawić do wystudzenia, następnie wyjąć z niego listki. Dodać do niego wodę z miodem i…
Tag: cukier
Przetwory domowe
Smażone jabłka – do słoików
by Ewelina B • • 0 Comments
Sosy
Sos chilii do lodów
by Ewelina B • • 0 Comments
To przepis Nigelli Lawson wypróbowałam go z czystej ciekawości i efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Sos jest rewelacyjny z lodami czekoladowymi. Składniki: • cukier 25 dkg • woda 120 ml • papryka chili czerwona 1 sztuka Sposób przyrządzenia: Wsypujemy do garnka cukier i zalewamy go wodą. Rozpuszczamy na małym ogniu po czym zwiększamy ogień i…
Przetwory domowe
Cukier cynamonowy domowy
by Ewelina B • • 0 Comments
Kolejna moja propozycja na własny cukier – tym razem cynamonowy.
Składniki:
• cukier drobny biały 50 dkg
• kora cynamonu 4-6 lasek
Sposób przyrządzenia:
Wkładamy cynamon do szklanego szczelnego pojemnika i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na około 2 tygodnie cukier przejdzie pięknym zapachem a później używamy go do wszelkiego rodzaju wypieków, szczególnie z jabłkami.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Przetwory domowe
Cukier waniliowy domowy
by Ewelina B • • 0 Comments
Taki cukier jest dużo lepszy niż gotowy kupny.
Składniki:
• cukier drobny biały 1 kg
• laska wanilii 2 sztuki
Sposób przyrządzenia:
Cukier wsypujemy do szczelnego szklanego pojemnika. Dodajemy przecięte na pół laski wanilii i zostawiamy na około 2 tygodnie. Po tym czasie cukier jest gotowy do użycia.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa