Składniki: 4 białka 1 szkl. zmielonego i przesianego cukru Krem: 1 białko łyżka syropu poziomkowego Sposób wykonania:Białka ubić na bardzo sztywną pianę po czym dodać zmielony i przesiany cukier.Całość bardzo delikatnie wymieszać.Kłaść pianę łyżka formując małe placuszki.Wstawić do letniego piekarnika i wysuszyć.W między czasie syrop utrzeć z białkiem na białą masę.Gotowe bezy wyjąć z piekarnika,…
Tag: cukier
Desery
Proste bezy
by albertos • • 0 Comments
Składniki: białka 3 sztuki cukier 1 szklanka gorąca woda 2 łyżki Sposób przyrządzenia:Jajka należy rozbić, oddzielić żółtka od białek, a następnie do białekdodać cukier i gorącą wodę, wszystko razem wymieszać i dokładniezmiksować do momentu powstania sztywnej piany.Następnie z piany łyżką układać bezy na blaszce posmarowanej tłuszczem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec do…
Sosy
Sos karmelowy
by albertos • • 0 Comments
Składniki: masło 2 łyżki woda 2 łyżki cukier 3 łyżki Sposób przyrządzenia: W niewielkim garnku należy rozpuścić dokładnie masło z dwiema łyżkami wody i cukrem, nie należy mieszać, ale lekko potrząsać garnkiem co jakiś czas, żeby nie zważyć sosu. Gdy z cukru zrobi się brązowy karmel należy polewać nim owoce i naleśniki. Przepis nadesłany na…
Kawa
Granita
by albertos • • 0 Comments
Składniki: napar z kawy 4 filiżanki cukier 4 łyżeczki likier kawowy 6 łyżek Sposób przyrządzenia:Napar z kawy należy osłodzić, a następnie ostudzić. Przelać doszerokiego naczynia i wstawić do zamrażalki na około 3 godziny, pozamrożeniu należy rozkruszyć na kawałki, włożyć do pucharków i polaćlikierem kawowym. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
Kawa
Kawa mrożona Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: mocna kawa 4 filiżanki mleko 600 ml cukier 4- 6 łyżek Sposób przyrządzenia:Mocna kawę należy wymieszać z mlekiem oraz cukrem, mieszankę należywstawić do lodówki na 3- 4 godziny. Jeśli chce się ją wypić szybciejnależy wlać przygotowaną mieszankę do blendera, dodać kostki lodu izmiksować. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos