Składniki:
- ½ szkl. zmielonego przesianego cukru
- łyżka rumu
- sok z ½ cytryny
Składniki: ½ szkl. zmielonego przesianego cukru ½ białka sok z ½ cytryny ½ łyżeczki soku z żurawin Sposób wykonania: Cukier z dodatkiem białka oraz soku cytryny ucierać łyżeczką do momentu, aż masa stanie się biała ale nie powinna być zbyt gęsta. Następnie dodać sok żurawiny i dokładnie wymieszać.
Składniki: 8 łyżek cukru 7 jajek ½ szkl. mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru waniliowego Sposób wykonania:Cukier utłuc po czym połączyć z cukrem waniliowym i przesiać całość przez sito.Następnie wbić do cukru żółtka i utrzeć całość do białości, wówczas dodać mąkę oraz białka ubite na sztywną pianę.Całość delikatnie połączyć po czym przelać ciasto do foremek.Wstawić do…
Składniki: 4 białka 1 szkl. zmielonego i przesianego cukru Sposób wykonania;Białka ubić na bardzo sztywną pianę po czym dodać zmielony i przesiany cukier.Całość bardzo delikatnie wymieszać.Kłaść pianę łyżka formując małe placuszki.Wstawić do letniego piekarnika i wysuszyć.
Składniki: 4 białka 1 szkl. zmielonego i przesianego cukru 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Sposób wykonania:Białka ubić na bardzo sztywną pianę po czym dodać zmielony i przesiany cukier.Całość bardzo delikatnie wymieszać.Kłaść pianę łyżka formując małe placuszki.Posypać je orzechami, wstawić do letniego piekarnika i wysuszyć.