Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bulion

Krewetki po tajwańsku

 

Składniki:

  • 70 dkg odwłoków dużych krewetek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 pokrojona drobno zielona papryka
  • 1 pokrojona drobno czerwona papryka
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1/ 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki

Melon z krewetkami

Składniki: (10 porcji)            200g krewetki mrożonej zimnowodnej lub głebokowodnej WILBO 1 melon 2 cytryny ½ szklanki białego wina ½ szklanki sosu vinaigrette Sposób przyrządzania: Krewetki rozmrozić, wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem wina (na 2,5 min). Po wyjęciu wrzucić do wody z lodem na około 1 minutę. Melon przeciąć na pół, wydrążyć środek.…