Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bulion

Potrawka z kurcząt z agrestem

Oczyszczone jak do upieczenia kurczęta włożyć w rondel, nakłaść dużo włoszczyzny, łyżkę masła, podlać dwoma łyżkami rosołu lub bulionu i pod pokrywą udusić na wolnym ogniu. Gdy już prawie miękkie, włożyć na parę kurcząt jedną czwartą litra oczyszczonego z szypułek, całego, surowego agrestu lub marynowanego w butelkach, zagotować razem, nie pozwalając jednakże rozgotować się agrestowi,…

Kwaśna bulwianka

Składniki: • 50 dag ziemniaków • 1 l maślanki • pieprz • cebula • 1 – 2 marchwie • 1 l wody • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Do wrzącej wody wrzucić drobno pokrajane ziemniaki, startą na tarce o dużych oczkach marchew, cebulę, pieprz, sól.Gotować aż ziemniaki będą miękkie.Ugotowaną cebulę należy usunąć, a do zupy wlać…

Udka indycze na dziko z sosem orzechowym

Składniki: • 4 udka indycze • 1/2 kg pomidorów • 1/2 szklanki bulionu • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich • 3 ząbki czosnku • 1 łyżeczka ostrej papryki • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • olej do smażenia • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka indycze natrzyj solą, pieprzem i…

Potage Saint-Germain

Składniki: • 50 g mrożonego groszku • 2 szklanki lekkiego bulionu wołowego • 2 szklanki wody • 1 duża cebula • 100 ml śmietanki kremowej • 4 kromki bułki • 50 g masła • szczypta mięty • szczypta gałki muszkatołowej • natka pietruszki do dekoracji • sól, świeżo mielony pieprz Sposób przyrządzenia: Rozgrzej w rondlu…

Sos ostry do kotletów cielęcych lub pasztetu ze zwierzyny

Na 10 osób wziąć najmniej 10 deka masła, zrumienić i wsypać jedną ósmą litra mąki, mieszając ją z masłem, póki się dobrze nie zrumieni do koloru karmelu, rozprowadzić to tęgim bulionem w ilości jednej czwartej litra, włożyć kaparów, wcisnąć pół cytryny przez sitko, wlać duży kieliszek zwyczajnego lekkiego wina francuskiego, wsypać łyżeczkę strychowaną od herbaty…