Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bulion

Bulion zwyczajny

Najlepszy jest bulion, gdy się poprzednio ugotuje rosół z kości cielęcych lub wołowych. Na 6 filiżanek wziąć 5 deka bulionu, pokrajać w kostki, wrzucić w rosół i niech się parę razy zgotuje. Można go także gotować na smaku z włoszczyzny lub na czystej wodzie, lecz w takim razie trzeba trochę więcej bulionu, trochę soli, można…

Pieczeń w galarecie

Składniki: • 1,2 kg schabu • cebula • 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki • jajko na twardo • 1/2 pęczka rzodkiewek • 2 pomidory • 8 łyżeczek żelatyny instant • olej • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Schab opłukać, natrzeć olejem, solą oraz pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Schab…

Sos kaparowy

Składniki: • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki) • żółtko • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki • 2 łyżki kaparów • sok i skórka otarta z połowy cytryny • szczypta cukru • sól, pieprz Wykonanie: Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić schłodzonym bulionem i, cały czas mieszając, podgrzewać. Gdy…

Żur po kielecku

 

Składniki:

• szklanka kwasu z ogórków
• kostka bulionu wołowego
• łyżeczka vegety
• 10 dag śmietany
• łyżka mąki
• 20 dag cienkiej kiełbasy
• łyżka zieleniny
• ząbek czosnku
• pieprz