Najlepszy jest bulion, gdy się poprzednio ugotuje rosół z kości cielęcych lub wołowych. Na 6 filiżanek wziąć 5 deka bulionu, pokrajać w kostki, wrzucić w rosół i niech się parę razy zgotuje. Można go także gotować na smaku z włoszczyzny lub na czystej wodzie, lecz w takim razie trzeba trochę więcej bulionu, trochę soli, można…
Tag: bulion
Wieprzowina
Pieczeń w galarecie
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 1,2 kg schabu • cebula • 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki • jajko na twardo • 1/2 pęczka rzodkiewek • 2 pomidory • 8 łyżeczek żelatyny instant • olej • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Schab opłukać, natrzeć olejem, solą oraz pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Schab…
Sosy
Sos kaparowy
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki) • żółtko • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki • 2 łyżki kaparów • sok i skórka otarta z połowy cytryny • szczypta cukru • sól, pieprz Wykonanie: Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić schłodzonym bulionem i, cały czas mieszając, podgrzewać. Gdy…