Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka indycze na dziko z sosem orzechowym

Składniki:


• 4 udka indycze
• 1/2 kg pomidorów
• 1/2 szklanki bulionu
• 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• olej do smażenia
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone udka indycze natrzyj solą, pieprzem i usmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Przełóż do rondla, obsyp częścią papryki i cynamonu, podlej niewielką ilością wody i podduś. Przygotuj sos. Umyte pomidory podziel na części, wlej pół szklanki wody i duś do miękkości. Przetrzyj przez sito, dodaj bulion i zagotuj na małym ogniu.
Wrzuć utłuczone w moździerzu orzechy z czosnkiem, resztą cynamonu i papryki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Polej mięso sosem, całość zagotuj. Podawaj udka indycze polane sosem orzechowym z gorącymi ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *