Składniki:
- 70 dkg odwłoków dużych krewetek
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 pokrojona drobno zielona papryka
- 1 pokrojona drobno czerwona papryka
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1/ 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Krewetki umyć i obsączyć. Sok z limonki, kminek, skrobię kukurydzianą, sól i pieprz dokładnie wymieszać, zalać mieszanką krewetki, odstawić na 1 godzinę. Patelnię teflonową natrzeć odrobiną oleju, rozgrzać, włożyć don cebulę, a po kilku minutach dodać papryki, czosnek, pieprz kajeński i pietruszkę, chwilkę dusić mieszając, dodać bulion i gotować przez 2 minuty, dodać krewetki i mieszając dusić razem około 3 minut aż krewetki przestaną być szkliste i nabiorą różowego koloru.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza