Składniki:
- 25 dkg makaronu cannelloni
- 30 dkg pomidorów
- ½ szklanki oliwy
- 25 dkg żółtego sera
- 1 łyżka masła
Farsz:
- 25 dkg wołowiny
- 25 dkg wieprzowiny
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso zemleć wraz z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Wlać odrobinę wody i oliwy, dokładnie wymieszać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pociąć w plastry. Ugotować cannelloni ściśle wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić i nadziać farszem mięsnym. Część serapokroić w plastry, część utrzena tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, układać w nim warstwę nadzianego makaronu, pokryć pokrojonym w plastry serem, rozłożyć na nim plastry pomidorów i posypać tartym serem. Skropić oliwą. Zapiekać przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Recepturę farszu proszę traktować jako bazową. Można ją modyfikować dodając zioła, zieleninę, jajka, prażone orzechy itp.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza
2 comments for “Cannelloni z mięsnym farszem”