Składniki:
• 60 dag bakłażanów
• sól
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 10 łyżek oliwy
• 100 ml bulionu
• 8 dag kaszy
• łyżka koncentratu pomidorowego
• 30 dag pomidorów z puszki
• 40 dag żółtej papryki
• pęczek natki kolendry
• pęczek natki mięty
• 170 ml mleka
• 4 jajka
• pieprz
• kminek
• sok z cytryny
• cynamon
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i osolić.
Połowę posiekanej cebuli i czosnku zeszklić na łyżce oliwy, dodać kaszę i bulion.
Gotować, aż płyn odparuje. Usmażyć na łyżce oliwy resztę cebuli i czosnku, dodać koncentrat i pomidory z puszki. Gotować 10 minut. Na pozostałej oliwie usmażyć pokrojone w ćwiartki papryki, potem bakłażany. Mleko rozmącić z jajkami, przyprawić, dodać kaszę. W formie ułożyć 2/3 bakłażanów, posmarować 1/3 kaszy, posypać zieleniną.
Ułożyć warstwę papryki, posmarować 1/3 kaszy.
Polać sosem, ułożyć resztę bakłażanów i kaszy. Piec 45 minut w temperaturze 200ºC.