Składniki:
• 4 dag masła
• 1 dag mąki
• 5 dag cebuli
•
• 4 ziarnka ziela angielskiego
• mały listek laurowy
• 25 dag ziemniaków
• sok z cytryny
Wykonanie:
Z masła oraz mąki przyrządzić jasną zasmażkę, do której w czasie smażenia dodajemy najdrobniej posiekaną cebulę (nie powinna się zarumienić). Zasmażkę rozprowadzamy stopniowo bulionem, dodajemy ziele angielskie i kawałek listka laurowego.
Po 10 minutach gotowania sos przecieramy przez gęste sito. Powinien być rzadki. Do gorącego sosu wsypujemy ziemniaki obrane i pokrajane w kosteczkę.
Gdy ziemniaki są miękkie, sos przyprawiamy sokiem z cytryny, solimy do smaku i ewentuatnie dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Podaje się do kotletów z grzybów, smażonej kiełbasy, mięsa rosołowego.