Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos ziemniaczany do kotletów z grzybów lub kiełbasy

Składniki:

  4 dag masła

  1 dag mąki

  5 dag cebuli

  0,5 l bulionu

  4 ziarnka ziela angielskiego

  mały listek laurowy

  25 dag ziemniaków

  sok z cytryny

Wykonanie:

Z masła oraz mąki przyrządzić jasną zasmażkę, do której w czasie smażenia dodajemy najdrobniej posiekaną cebulę (nie powinna się zarumienić). Zasmażkę rozprowadzamy stopniowo bulionem, dodajemy ziele angielskie i kawałek listka laurowego.

Po 10 minutach gotowania sos przecieramy przez gęste sito. Powinien być rzadki. Do gorącego sosu wsypujemy ziemniaki obrane i pokrajane w kosteczkę.

Gdy ziemniaki są miękkie, sos przyprawiamy sokiem z cytryny, solimy do smaku i ewentuatnie dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Podaje się do kotletów z grzybów, smażonej kiełbasy, mięsa rosołowego.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *