Składniki:
- 1 kg rydzów
- 4 dag soli
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- ½ łyżeczki cukru
Składniki:
Składniki: 4 gruszki 300 ml soku z pomarańczy 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 60 g rodzynek 2 łyżki jasnego brązowego cukru starta skórka z pomarańczy Sposób wykonania: Gruszki obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie przełożyć gruszki do rondelka. Dodać rodzynki, cukier, ziele angielskie oraz sok pomarańczowy. Całość podgrzewać na małym ogniu aż…
Składniki: 1 kg śliwek 1 ½ szkl octu jabłkowego kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Śliwki przekroić na połówki usuwając pestki po czym ułożyć je w wyparzonych słoikach. Następnie ocet jabłkowy wlać do rondelka, dodać pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, sól oraz cukier.…
Składniki: 1/3 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju 1 łyżeczka nasion kopru szczypta mielonego ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze. Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.
Składniki: 2,5 litra oczyszczonego, pokrojonego w kostkę rabarbaru 4 szklanki cukru 1 szklanka octu jabłkowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki konfitury, doprowadzić do wrzenia, mieszając co kilka minut powoli gotować około 60 – 70 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do…