Składniki: 1/2 kg surowego boczku 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki glutasoli lub łyżka sosu sojowego 2 łyżki czystej wódki 1 – 3 łyżek przyprawy chilli lub ostrej papryki w proszku 1/2 szklanki oleju sezamowego lub sojowego 2 łyżki pieprzu chińskiego lub…
Tag: boczek
Kapuśniak
Kapuśniak z serem
by Basia • • 0 Comments
Składniki: 50 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 75 dag chudego boczku 1 kapusta 1,5 l gorącego wywaru z jarzyn 4 kromki zarumienionego chleba 180 g sera czedar sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzane masło wrzucić posiekany czosnek, cebule oraz boczek. Gdy się zarumienią dodać poszatkowaną kapustę i trzymać na ogniu pod przykryciem ok.…
Przekąski
Tartinki z serem i boczkiem
by Roma • • 0 Comments
Składniki: 6 kromek białego chleba 12 cienkich płatków wędzonego boczku 30 g masła 6 płatków cze daru 6 plasterków pomidorów sól pieprz Sposób wykonania: Kromki chleba obrumienić a boczek podusić. Następnie kromki chleba posmarować masłem i położyć na każdej plasterki sera i pomidora i po 2 plastry boczku. Całość oprószyć solą oraz pieprzem. Położyć na…
Zupy
Zupa z warstw z dorszem
by Patrycja • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. tłustej śmietany ½ szkl. bulionu rybnego 1 łyżeczka liści tymianku 2 ziemniaki 4 paski boczku kawałek fileta z dorsza sól pieprz 1 liść laurowy Sposób wykonania: Na dnie garnka ułożyć warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry na nich rozsypać boczek drobno pokrojony a następnie położyć 1 kawałek dorsza. Następnie powtarzać tą czynność do…
Małże
Małże zapiekane z boczkiem i bułką tartą
by Aneta B • • 0 Comments
Składniki: 24 małże na połówce muszli 24 łyżeczki bułki tartej 24 plastry surowego boczku sól Sposób wykonania: Do naczynia żaroodpornego wsypać sól aby tworzyła dość grubą warstwę. Następnie małże posypać bułką tartą i na każdej ułożyć po plasterku boczku. Ułożyć małże na soli w naczyniu. Piec na grillu do momentu, aż boczek stanie się chrupiący.…