Składniki: 5-6 plastrów wędzonego boczku 175 g francuskiego ciasta 5-6 jajek Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę, która zarumienić. W między czasie formę wyłożyć francuskim ciastem po czym rozłożyć na nim połowę boczku. Następnie wbić na boczek jajka i przykryć resztą boczku. Z reszty ciasta wyciąć różne kształty i udekorować wierzch placka. Wstawić do perkalika…
Tag: boczek
Zapiekanki
Zapiekanka kartoflana z boczkiem i serem
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 8 kartofli 8-10 cienikach plasterków boczku 250 g sera cze dar sól pieprz Sposób wykonania: Kartofle pokroić w cienkie talarki, które gotować na parze ok. 5 minut po czym oprószyć je solą oraz pieprzem. Następnie plastry boczku ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, na nim ułożyć ziemniaki i posypać całość serem. Układać w taki sposób…
Risotto
Risotto z czerwoną fasolą
by Anna C • • 0 Comments
Włochy
Bucatini z pomidorami i boczkiem
by Ewelina M • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy 150 g boczku 1 cebula ½ łyżeczki sproszkowanej papryki 500 ml białego wytrawnego wina 500 g pomidorów 2 łyżki gruboziarnistej soli 450 g bucatini 4 łyżki startego sera pecorino sól pieprz Sposób wykonania:Na rozgrzanej oliwie przesmażyć boczek pokrojony w kostkę po czym dodać posiekaną cebulę i paprykę.Całość wymieszać i smażyć jeszcze…
Zupy
Kartoflanka z ryżem
by Magdalena • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki pokrojonego chudego boczku 1 cebula 1 łyżka posiekanego rozmarynu 4 kartofle 1, 25 l gorącego rosołu wołowego 200 g ryżu sól 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 6 łyżek startego parmezanu Sposób wykonania: Pokrojony boczek oraz cebulę wrzucić do garnka razem z rozmarynem i trzymać na ogniu ok. 2-3 minut. Następie zalać całość…