Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boczek

Boczek w morelowej glazurze pieczony

Składniki: 2 kg chudego boczku wieprzowego Glazura: ½ szklanki dżemu morelowego ¼ szklanki pikantnego keczupu 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować w dużym rondlu bulion warzywny, przyprawić solą i pieprzem. Do wrzącego bulionu dodać mięso, gotować około 20 minut. Składniki glazury zmiksować. Tak przygotowaną  glazurą dokładnie posmarować wyjęte z bulionu mięso. Piec w…

Ziemniaki z boczkiem na ruszcie

Składniki: 30 dag boczku wędzonego 1 kg ziemniaków 1 czerwona papryka 15 listków laurowych 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki oleju kilka gałązek koperku sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki zalać osoloną wodą i gotować około 10 minut. W między czasie ¼ łyżeczki pieprzu wymieszać z ½ łyżeczką soli, olejem oraz papryką. Następnie posmarować marynatą odcedzone…

Sałatka makaronowa z różnymi dodatkami

Składniki: 15 dkg ugotowanego makaronu, rurki, świderki, motylki 3 pomidory 15 dkg sera fetta 15 dkg wędzonego boczku 10 dkg wędzonego bekonu sok z jednej cytryny orzeszki ziemne, orzeszki włoskie, rodzynki, 1 łyżeczka zielonego pieprzu 1/5 łyżeczki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować al dente, ostudzić. Pomidory sparzyć obrać ze…

Skrzydełka i udka w warzywach

Składniki: 6 skrzydełek 6 udek 3 plastry boczku 1 cebula 3 łyżki oleju arachidowego 2 pomidory 1 cukinia natka kolendry gałązki bazylii ostra papryka w proszku sól pieprz Sposób wykonania: Boczek pokroić i wytopić z niego tłuszcz na rozgrzanej patelni, wówczas dodać posiekaną cebulę i ją zarumienić. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz kolendrą.…

Panga w boczku zapiekana w piekarniku

Składniki: 1 duży płat pangi 35 dkg boczku wędzonego 1 cytryna pieprz, koper Sposób wykonania: Płat pangi myjemy osączamy na papierowym ręczniku. Tak przygotowany filet owijamy cienkimi plastrami boczku w sposób żeby jeden płat zachodził na drugi. Wkładamy do brytfanny i do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp 180 st. C. 10-20 minut. Gotową rybę wykładamy…