Składniki:
- 15 dkg ugotowanego makaronu, rurki, świderki, motylki
- 3 pomidory
- 15 dkg sera fetta
- 15 dkg wędzonego boczku
- 10 dkg wędzonego bekonu
- sok z jednej cytryny
- orzeszki ziemne, orzeszki włoskie, rodzynki,
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- 1/5 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente, ostudzić. Pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić w kawałeczki, ser pokroić w kostkę, wędliny w plasterki. W soku z cytryny rozpuścić sól, dodać, pieprz i oliwę, wszystko dokładnie wymieszać .Wszystkie składniki połączyć z makaronem, posypać rodzynkami i posiekanymi orzeszkami, ozdobić listkami bazyli. Przed podaniem schłodzić w lodówce.