Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaronowa zapiekanka z mięsem kurczaka

Składniki:

  • ½ kg makaronu kolanka
  • ½ kg mięsa z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 3 jajka
  • 30 dkg startego żółtego sera Gouda
  • sól, pieprz i olej do smażenia
  • listki pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Makaron gotujemy al dente. Marchewkę i cukinie kroimy w paseczki, blanszujemy. Mięso z kurczaka płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na kawałki i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Do tak przygotowanych składników dodajemy 2 roztrzepane jajka, sól pieprz , gałkę muszkatołową i połowę sera Gouda. Wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornej natłuszczonego naczynia, osypujemy resztą sera i zapiekamy w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 3- 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *