Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka i udka w warzywach

Składniki:

  • 6 skrzydełek
  • 6 udek
  • 3 plastry boczku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • natka kolendry
  • gałązki bazylii
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Boczek pokroić i wytopić z niego tłuszcz na rozgrzanej patelni, wówczas dodać posiekaną cebulę i ją zarumienić.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz kolendrą.
    Następnie z udek i skrzydełek wyjąć kości a w ich miejsce włożyć podsmażoną cebulkę i boczek, spiąć wykałaczką.
    Całość skropić olejem i oprószyć solą, pieprzem oraz papryką.
    Odstawić na 20 minut a w między czasie cukinię oraz pomidory pokroić w kostkę i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
    Oprószyć je jeszcze solą oraz pieprzem i ułożyć na nich udka i skrzydełka.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec około 20 minut.
    W połowie pieczenia odwrócić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *