Składniki:
- 1 sprawiony kurczak
- 75 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek estragonu
- 10 dag białego pieczywa
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki winiaku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Na 1 ½ łyżkach rozgrzanego masła zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać do niej winiak, zioła oraz pokruszone pieczywo.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym nadzieniem nafaszerować tuszkę i spiąć wykałaczkami.
Oprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanny.
Obłożyć ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki , posmarowanymi musztardą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny.