Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak nadziewany ziołami

Składniki:

  • 1 sprawiony kurczak
  • 75 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek estragonu
  • 10 dag białego pieczywa
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki winiaku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania;
Na 1 ½ łyżkach rozgrzanego masła zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać do niej winiak, zioła oraz pokruszone pieczywo.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym nadzieniem nafaszerować tuszkę i spiąć wykałaczkami.
Oprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanny.
Obłożyć ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki , posmarowanymi musztardą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *