Składniki: 25 dag pieczarek 50 dag cielęciny 2 łyżki mąki 1 cebula 1 łyżka masła 1/8 l białego wina 1/8 l śmietany łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Mięso pokroić w dość cienkie plasterki, które oprószyć mąką a pieczarki pokroić w plasterki. Następnie cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle,…
Tag: białe wino
Sałatki
Sałatka z ziemnikaów i selera
by Klaudia • • 0 Comments
Składniki: 500 g ziemniaków 150 g selera ½ szkl. białego wytrawnego wina 4 łyżki leju sok z cytryny koper natka pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować, obrać i pokroić w plasterki, wówczas skropić je winem i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie ugotować seler i przetrzeć go przez sito po czym dodać olej oraz…
Sandacz
Sandacz duszony w białym winie
by Karol • • 0 Comments
Składniki: 1 kg sandacza 1 butelka białego półwytrawnego wina 3 łyżki masła 1 cytryny Sposób wykonania: Rybę oczyścić, zdjąć skórę i pokroić rybę na kawałki. Następnie przełożyć rybę do rondla i zalać ją winem. Dodać jeszcze cytrynę pokrojoną na kawałki oraz masło. Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 15 minut
Grzyby
Grzyby w białym winie z warzywami
by Milena • • 0 Comments
Składniki: 500 g grzybów 2 marchewki 1 cebula 1 pomidor 4 łyżki oleju 1 szkl. białego wytrawnego wina łyżeczka soku z cytryny natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone grzyby pokroić po czym zalać je białym winem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić na 10 minut. W między czasie marchewkę zetrzeć na tarce…
Ryby
Jesiotr duszony w białym winie
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jesiotra 1 butelka białego półwytrawnego wina 3 łyżki masła 1 cytryny Sposób wykonania: Rybę oczyścić, zdjąć skórę i pokroić rybę na kawałki. Następnie przełożyć rybę do rondla i zalać ją winem. Dodać jeszcze cytrynę pokrojoną na kawałki oraz masło. Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 15 minut Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs…