Składniki: 2 kg świeżych skorupiaków 120 ml oliwy 2 cebule 250 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki wody sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Skorupiaki zalać wodą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czy dodać odcedzone skorupiaki potem wino oraz…
Tag: białe wino
Risotto
Risotto z mozarellą
by Anna C • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła 450 g ryżu 125 ml białego wytrawnego wina 750 ml rosołu wołowego 150 ml śmietanki 250 g sera mozzarella sól pieprz 8 startego parmezanu Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, wówczas dodać ryż i trzymać na ogniu jeszcze około 2 minut. Następnie wlać wino oraz rosół i gotować…
Małże
Mule marynarza
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych muli 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 125 ml białego wytrawnego wina sól pieprz sok z 1 cytryny Sposób wykonania: Mule zalać duża ilością wody i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dokładnie je oczyścić. W między czasie do szybkowaru wlać oliwę i wrzucić czosnek, podgrzać i wrzucić mule. Doprawić…