Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skorupiaki duszone w białym winie

Składniki:

  • 2 kg świeżych skorupiaków
  • 120 ml oliwy
  • 2 cebule
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Sposób wykonania:

  1. Skorupiaki zalać wodą i odstawić na 1 godzinę.
    W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czy dodać odcedzone skorupiaki potem wino oraz wodę.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut.
    Skorupiaki które się nie otworzyły wyrzucić a resztę przełożyć na talerz i posypać posiekaną pietruszką.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Natalia Sz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *