Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Karp w dzwonkach duszony w piwie

Składniki; • 1 kg karpia • 2 szkl. piwa • ½ szkl. 3 % octu • 120 g czerstwego białego chleba • 4 łyżki masła • 2 łyżki rodzynek • skórka z 1 cytryny • sól • pieprz • łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania; Wypatroszonego i oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą…

Keks z rodzynkami

Składniki: mąka pszenna 30 dag cukier 18 dag masło 20 dag jajka 4 sztuki rodzynki 30 dag cukier waniliowy 8 dag proszek do pieczenia 8 dag tłuszcz do blachy Sposób przyrządzenia: Rodzynki należy zalać wrzątkiem i pozostawić na około 15 minut. Następnie odsączyć. Masło należy utrzeć z cukrem, dodawać jajka i cukier waniliowy. Do masy…

Kurczak z rodzynkami

Składniki: 800 g kurczaka 3-4 łyżki rodzynek 2-3 łyżki masła 1 pietruszka łyżka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Następnie kurczaka podzielić na porcje, które zalać wodą. Wrzucić jeszcze masło, pietruszki oraz sól i pieprz do smaku, gotować. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić bulionem. Kurczaka przełożyć do żaroodpornego…