Składniki;
• 1 kg karpia
• 2 szkl. piwa
• ½ szkl. 3 % octu
• 120 g czerstwego białego chleba
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki rodzynek
• skórka z 1 cytryny
• sól
• pieprz
• łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania;
Wypatroszonego i oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem i zalać octem.
Tak odstawić go na 1 godzinę.
W między czasie zagotować piwo z dodatkiem masła, wówczas włożyć do niego dzwonka ryby razem z marynatą.
Dodać jeszcze starty biały chleb, rodzynki oraz skórkę z cytryny.
Całość delikatnie wymieszać i trzymać pod przykryciem około 40 minut.
Karpia podawać polanego sosem i posypanego natką pietruszki.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Bogdana Kmita