Składniki: ½ główki białej kapusty ćwierć główki czerwonej kapusty 5 dag rodzynek cebula mały słoi majonezu pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym oprószyć ją solą i odstawić na 2 godziny. W między czasie czerwoną kapustę również poszatkować, osolić i odstawić. Następnie obie kapusty odcisnąć z soku i połączyć ze sobą.…
Tag: bakalie
Makarony
Makaron z makiem i bakaliami
by Kalina • • 0 Comments
Chłodniki
Chłodnik piwny
by Milena • • 0 Comments
Składniki: 2 butelki jasnego piwa 1 cytryna 1 szkl. cukru 2 łyżki rodzynków laska cynamonu 2 goździki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. śmietana 0,5 l wody Sposób wykonania: Cynamon, goździki oraz cukier zalać zimną wodą po czym gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie zestawić rondelek z ognia, wsypać rodzynki i dodać sok z…
Zupy
Zupa migdałowa Janiny
by Janina • • 0 Comments
Składniki: 25 dag. migdałów 1 litr mleka sojowego 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki ryżu brązowego cynamon Sposób przygotowania; Ryż ugotuj na sypko, migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i ubij w moździerzu z dodatkiem wody , aby wytworzył się olej. Ubitą masę rozprowadź gorącym mlekiem sojowym. Dodaj cynamon, rodzynki i podgrzewaj na małym ogniu. Podawaj…
Inne wypieki
Bakaliowe rogaliki
by Natalia Żukowska • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: 250 ml oliwy 250 ml wody 50 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Nadzienie: 25 dag orzechów włoskich 25 dag migdałów łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków oraz miód Sposób przyrządzenia: Orzeszki migdałki drobno posiekać( jak ktoś lubi większe kawałki, to można kroić na większe części) i wymieszać…