Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakaliowe rogaliki

Składniki:
Ciasto:

  • 250 ml oliwy
  • 250 ml wody
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny

Nadzienie:

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 25 dag migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków oraz miód

Sposób przyrządzenia:
Orzeszki migdałki drobno posiekać( jak ktoś lubi większe kawałki, to można kroić na większe części) i wymieszać to wszystko z goździkami i przyprawą (cynamonem) następnie miodu, aby całość zgęstniała. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia i sok cytrynowy dobrze wymieszać, następnie po trochu dodawać mąkę aby ciasto zrobiło się twarde. Następnie ciasto
rozwałkować i pokroić na kwadraciki. Do każdego kwadratu nakładać pełną łyżkę  nadzienia, a potem ciasto zawinąć tak, baby kształtem przypominało rogalik. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temp. 180°C przez około 15-20 minut. Posypać cukrem pudrem albo podawać z dżemem (polecam kwaśny dżem np. wiśniowy).
Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Natalia Żukowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *