Składniki:
Ciasto:
- 250 ml oliwy
- 250 ml wody
- 50 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
Nadzienie:
- 25 dag orzechów włoskich
- 25 dag migdałów
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków oraz miód
Sposób przyrządzenia:
Orzeszki migdałki drobno posiekać( jak ktoś lubi większe kawałki, to można kroić na większe części) i wymieszać to wszystko z goździkami i przyprawą (cynamonem) następnie miodu, aby całość zgęstniała. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia i sok cytrynowy dobrze wymieszać, następnie po trochu dodawać mąkę aby ciasto zrobiło się twarde. Następnie ciasto
rozwałkować i pokroić na kwadraciki. Do każdego kwadratu nakładać pełną łyżkę nadzienia, a potem ciasto zawinąć tak, baby kształtem przypominało rogalik. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temp. 180°C przez około 15-20 minut. Posypać cukrem pudrem albo podawać z dżemem (polecam kwaśny dżem np. wiśniowy).
Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Natalia Żukowska