Składniki: Ciasto: 250 ml oliwy 250 ml wody 50 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Nadzienie: 25 dag orzechów włoskich 25 dag migdałów łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków oraz miód Sposób przyrządzenia: Orzeszki migdałki drobno posiekać( jak ktoś lubi większe kawałki, to można kroić na większe części) i wymieszać…
Tag: przepis na rogaliki
Inne wypieki
Rogaliki makowe
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka mleka 25 g drożdży 3 szklanki mąki 3 jaja 50 g masła 0,5 szklanki cukru cukier wanilinowy 3 łyżki oleju 250 g maku 0,5 szklanki cukru 1 jajo aromat migdałowy 100 g rodzynek i orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów) Sposób wykonania: Mak zaparzyć dzień wcześniej. Wodę wylać, mak zmielić na maszynce…
Inne wypieki
Pyszne rogaliki
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki:
- 250 ml oliwy
- 250 ml wody
- 50 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 25 dag orzechów włoskich
- 25 dag migdałów
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- miód
Sposób przyrządzenia:
Z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami (cynamon, goździki) i dodać tyle miodu, by powstała gęsta masa. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok cytrynowy wymieszać, dodając tyle mąki, by ciasto było twarde. Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włożyć mniej więcej łyżeczkę nadzienia, a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik. Układać na blasze do pieczenia i w temp. 170°C piec 15 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.
Inne wypieki
Rogaliki z kremem
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1/2 litra mleka 10 dag. drożdży 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 3/4 kostki margaryny szczypta soli 1,5 kg. mąki krem czekoladowy Sposób przyrządzenia: Z mleka, drożdży i 4 łyżek mąki i łyżki cukru rozrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozczyn…