Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rogaliki makowe

Składniki:

    • 1 szklanka mleka
    • 25 g drożdży
    • 3 szklanki mąki
    • 3 jaja
    • 50 g masła
    • 0,5 szklanki cukru
    • cukier wanilinowy
    • 3 łyżki oleju
    • 250 g maku
    • 0,5 szklanki cukru
    • 1 jajo
    • aromat migdałowy
    • 100 g rodzynek i orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów)

     
    Sposób wykonania:

    Mak zaparzyć dzień wcześniej. Wodę wylać, mak zmielić na maszynce 3 razy. Dodać cukier, jajo, aromat, rozdrobnione orzechy i rodzynki. Wymieszać na jednolita masę.
    Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. 2 jaja wymieszać z cukrem, dodać resztę mleka, masło, cukier wanilinowy, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec dodać olej, wyrobić.  Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, jeśli rozwałkowujemy na kształt koła, to przekrajamy na trójkąciki jak tort. (Proporcje boków trójkącików mają być ok.1:2,5). Nakładać łyżeczkę masy makowej i lekko rozsmarować ją do środka, zwinąć rogalik, lekko zaokrąglając kształt. Wyłożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w 180st.C.

     Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *