Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rogaliki makowe

Składniki:

    • 1 szklanka mleka
    • 25 g drożdży
    • 3 szklanki mąki
    • 3 jaja
    • 50 g masła
    • 0,5 szklanki cukru
    • cukier wanilinowy
    • 3 łyżki oleju
    • 250 g maku
    • 0,5 szklanki cukru
    • 1 jajo
    • aromat migdałowy
    • 100 g rodzynek i orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów)

     
    Sposób wykonania:

    Mak zaparzyć dzień wcześniej. Wodę wylać, mak zmielić na maszynce 3 razy. Dodać cukier, jajo, aromat, rozdrobnione orzechy i rodzynki. Wymieszać na jednolita masę.
    Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. 2 jaja wymieszać z cukrem, dodać resztę mleka, masło, cukier wanilinowy, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec dodać olej, wyrobić.  Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, jeśli rozwałkowujemy na kształt koła, to przekrajamy na trójkąciki jak tort. (Proporcje boków trójkącików mają być ok.1:2,5). Nakładać łyżeczkę masy makowej i lekko rozsmarować ją do środka, zwinąć rogalik, lekko zaokrąglając kształt. Wyłożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w 180st.C.

     Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *