Składniki:
- 1/2 litra mleka
- 10 dag. drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 3/4 kostki margaryny
- szczypta soli
- 1,5 kg. mąki
- krem czekoladowy
Sposób przyrządzenia:
Z mleka, drożdży i 4 łyżek mąki i łyżki cukru rozrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować i znowu podzielić na 8 części. Na każdą część nałożyć krem czekoladowy i zwinąć rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad